Oprema za skijanje na vodi 

Za rekreativno bavljenje skijanjem an vodi nije potrebno mnogo. Uz nezaobilazni gliser, tu su skije, sigurnosni pojas i uže za vuču. To je obvezna i nužna oprema bez koje ne preporučamo izlazak na vodu. Bez svega ostalog se može. Dodatnu opremu čine rukavice, odijelo, kaciga, remen za skokove i još koječega. Međutim,kao i u svakom drugom sportu, tu je mnoštvo druge opreme koja će olakšati bavljenje skijanjem na vodi ili ga učiniti ugodnijim i sigurnijim. Krenimo redom…


Gliser za skijanje na vodi

Veći ili manji, gumeni ili plastični, s brodskim ili vanbrodskim motorom, glavna mu je zadaća omogućiti vam skijanje na vodi. Bitno je da je jak (i pri tom mislimo na broj konjskih snaga, a ne na najveću brzinu) i da val koji ostavlja iza sebe bude što manji (za skijaše), odnosno što veći (za wakeboardere).


Za vuču skijaša na vodi prosječne građe potreban je motor snage najmanje 100 KS. To nije pisano pravilo - moći ćete skijati i sa slabijim motorom, ali će vaš gliser pri tom mnogo više patiti, a vaš će užitak u skijanju biti manji. Jači će motor omogućiti gliseru da vas lakše izvuče iz vode, da drži konstantnu brzinu za vrijeme dok skijate i, općenito, da više uživate u skijanju. Gliseri za skijanje na vodi koji se danas koriste za natjecanja ne proizvode se s motorom slabijim od 260KS, a standard su motori s 310KS i 410KS.


Val je druga priča. Za skijaša je bitno da je val što manji kako bi mu što manje smetao prilikom skijanja. Wakeboarderi će, s druge strane, željeti što veći i „tvrđi“ val koji će im omogućiti više, jače i još teže skokove i okrete.


I još jedna stvar: bitno je kako je uže za vuču pričvršćeno za gliser. Gliseri proizvedeni za skijanje na vodi imaju središnje postavljen „skihatch“ stup za vezanje užeta koji je posebno konstruiran za velike napore i sile koje se javljaju pri natjecateljskom skijanju na vodi.  Svi koji se skijaju iza glisera koji nije primarno namijenjen skijanju na vodi, pazite kako vežete uže za vuču. Provjerite da je sigurno i dobro pričvršćeno na kuke za vezanje i dijelove glisera koji će izdržati nekoliko stotina kilograma pritiska kada skijaš uhvati ritam po valovima.


Skije

Možemo reči da su, uz gliser, osnovna oprema za skijanje na vodi. Osim ako niste savladali tabaniranje. Kao što sama riječ kaže, skije su po pravilu dvije, iako ćete vrlo brzo zaželjeti ostati samo na jednoj.


Dvije skije (combo skije) služe za učenje skijanja. Dugačke su od 100 cm za djecu do oko 160 za odrasle skijaše. Na sredini skije, s gornje strane, nalaze se vezovi koji ih pričvršćuju za nogu skijaša. Vezovi su na skijama obično pomični, što znači da se može podešavati veličina kako bi zadovoljila potrebe skijaša različitih veličina stopala. Vezovi su izrađeni od gume i u pravilu su ugodni za korištenje. Bitno ih je čuvati od sunca (kada ih ne koristite) i uvijek smočiti prije oblačenja. Jedna od skija obično ima i stražnji vez, tzv. „omču“. Stražnji vez koristit će skijaši koji nauče skijati na jednoj skiji. S doljnje strane skije, na repu, nalazi se kobilica ili peraja. Ona omogućava upravljanje skijom i drži ju stabilnom na vodi.


Općenito, skije su danas konstruirane od modernih kompozitnih materijala, ali nemojte se iznenaditi ako prve korake na vodi učinite na starim, drvenim skijama. I jedne i druge skije plutaju tako da se ne morate brinuti da će potonuti, već razmišljati da ih postavite u pravilan položaj u vodi.
 
To su osnove. Skijaš koji savlada skijanje na dvije skije, vrlo će brzo zaželjeti naučiti skijati na jednoj skiji (mono skiji), a kada savlada i to, poželjet će kupiti svoju slalom skiju. Postoje još i skije za figure (trick skije) i skije za skokove. O svim tim vrstama skija možete pročitati ovdje.

Sigurnosni pojas (Life jacket, često zvan "lajfić") 


Bez obzira na vaše znanje plivanja, nikako ne idite skijati na vodi bez sigurnosnog pojasa. Sigurnosni pojas obvezan je dio opreme svakog skijaša na vodi. Njegova je primarna funkcija da vam olakša plutanje na vodi dok se koncentrirate na opremu, skije i sve ostalo prije nego startate iz vode.

Također, u slučaju da se prilikom pada ozlijedite ili ostanete bez svijesti, sigurnosni će vas pojas zadržati na površini dovoljno dugo da vam prijatelji iz glisera pruže pomoć. Sigurnosni pojas nije pojas za spašavanje i namjena mu nije da „pliva“ umjesto vas, već da vam olakša boravak u vodi sa skijama na nogama


 

MONOSKIJA
SKIJA ZA FIGURE
SKIJA ZA SKOKOVE
HRVATSKI SAVEZ ZA SKIJANJE NA VODI
Juraja Haulika 6
tel: 385-1-3650 555
fax: 385-1-6535 333